BlogCalatoriiLocatii de vizitat

Atenție!Pârtie!Locurile unde poți schia

Sezonul rece nu este mereu preferatul nostru, dar atunci când avem zăpadă trebuie să recunoaștem că ne place tare mult.Iarna este un anotimp care ne oferă o mulțime de activități în aer liber. Este fix acea perioadă din an când putem să ne păstram copiii activi cu ajutorul sporturilor de iarnă: schi, snowboarding, lecții de patinaj și datul cu săniuța.

Pentru unii sezonul rece poate nu este fix ceea ce le place, iar din acest motiv aleg să-și petrecea concediile în afara țării la căldură. În schimb pentru alții este vremea perfectă să-și petreacă timpul pe pârtie.

Motiv pentru care ne-am gândit să-ți prezentăm o selecție al stațiunilor montane din România unde poți practica sporturile de iarnă.

1. Sinaia, județul Prahova

Pârtiile de schi din Sinaia se intind de la cota 2000 până la cota 1000, precum și în Valea Soarelui și Valea Dorului.Practic dispune de aproximativ 17 kilometri de pârtie, cu 16 pârtii și trei trasee de schi. Un avantaj al acestei stațiuni este faptul că la cota 2000 zăpada se menține mai mult timp datorită temperaturilor scăzute. Practic este stațiunea cu cea mai mare durată a senzonului pentru practicarea sporturilor de iarnă.

2. Kalinderu, Bușteni, județul Prahova

Pârtia Kalinderu se află în stațiunea Bușteni, la poalele Munților Bucegi, Masivul Caraiman. Una dintre cele mai bine întreținute pârtii din România și omologată de Federația Internațională de Ski.De ce ne place? Pentru că aici există două astfel de pârtii: Kalinderu 1, de dificultate medie cu 1390 metri, iar Kalinderu 2, are o dificultate medie spre mare și 1300 de metri.

Un alt avantaj este faptul că cea de dificultate medie este iluminată, ceea ce înseamnă că se poate schia și pe timp de noapte.

Girl 6 years old riding cross-country skiing. Sunny day. In the background is a forest.

3. Predeal, județul Brașov

Cred că este una dintre cele mai cunoscute zone prin prisma pârtiei Clăbucet, dar stațiunea Predeal are în total 7 kilometri de pârtii și alte 4 pârtii în afară de Clăbucet ( are o lungime totală de 2100 de metri și un grad de dificultate mediu ), Cocoșul are cea mai mare lungime de 2250 de metri, iar Clăbucet Varianta este cea mai mică de doar 790 de metri. Tot aici dacă vă dorinți o pârtie de dificultate mare, atunci vă propunem Sub Teleferic.

4. Cel mai mare domeniu schiabil din România – Poiana Brașov, județul Brasov

La doar câțiva kilometri de Brașov se afla una din cele mai populare stațiuni montane din România, preferată atât de schiorii români, cât și de către cei straini. De ce spunem asta? În primul rând pentru că este cea mai modernă stațiune ce depășește 24 de km. .În al doilea rând aici avem parte de cele mai moderne instalații de tranport pe cablu.

Practic, Poiana Brașov este alegerea ideală pentru ski indiferent de nivelul tehnic pe care îl au cei mici. Este locul ideal unde se pot urca pentru prima oară pe schiuri, întrucât există două pârtii pentru începători situate la joasă altitudine (Stadion – numită și baby slope pentru că este special amenajată pentru copii și Bradul – o pârtie ideală pentru începători cu pante progresive care permite ca procesul de predare să se desfășoare în condiții optime). Poiana Brașov este printre puținele locuri din țară unde copii pot învăța să schieze pe pârtii dedicate, separat de adulți.

5. Rânca, județul Gorj

În prezent, în statiunea Rânca se găsesc cinci pârtii: patru pe Muntele Cornesu (pârtiile M1 – dispune de sonorizare și lumină nocturnă, M2, M3, M4) și una pe Muntele Păpușa (partia Ranca 1). Ca și în cazul pârtiei de la cota 2000 și stațiunea din Munții Parâng este una dintre cele preferate de schiori pentru că are cel mai lung sezon de schi – datorită faptului că zăpada se depunde din luna septembrie și se menține până în aprilie-mai.

6.Pârtia Durău, județul Neamț

Pârtia Durău este ideală pentru săniuș și schi, atât pentru începători cât și pentru avansați. Situată la poalele muntelui Ceahlău, la o altitudine de 800 m, unde stratul de zăpadă este asigurat din decembrie până în martie, pârtia are o lungime de 406 m, o lățime de minim 62 metri, o diferență de nivel de 35 metri și un grad mediu de dificultate. În acest moment datorită temperaturilor foarte ridicate stratul de zăpadă s-a topit.

7. Stațiunea Borsec, județul Harghita

La Borsec există 3 pârtii dedicate sportului de iarnă intitulate Pârtia Speranța, Pârtia Prichindel și Pârtia Raza Soarelui, ce aparțin de Județul Harghita. Pârtia Prichindel este dedicată începătorilor și are 814 m, pârtia Speranța ideală pentru cei experimentați având 630 m, fiind dotată și cu nocturnă, iar pârtia Raza Soarelui este tot pentru începători și are 726 m.

8. Straja, județul Hunedoara

La o altitudine de 1445 metri se afla statiunea Straja, cu un domeniu schiabil de aproximativ 26 de kilometri, dintre care 20 km cu zăpadă artificială. Aici sunt amenajate 12 partii de schii, pe toate gradele de dificultate: patru dintre partii sunt de nivel usor, sase de nivel mediu si doua de nivel dificil. Toate beneficiind de instalație nocturnă făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu.

De știut este faptul că cea mai lungă pârtie este Pârtia Straja, cu o lungime de 8,1 km și cea mai mică pârtia Pârtia de începători ”Baloo” de 100 m dedicată începătorilor.

9. Stâna de Vale, județul Bihor

Recent a fost inaugurată o nouă pârtie de schi la Stâna de Vale. Pârtia Bradul este lungă de 1200 metri şi are dificultate medie. În total la Stâna de Vale sunt 3 pârtii disponibile sporturilor de iarnă. Pentru că nu știm foarte multe detalii despre ea, am aflat de pe site-ul firmei Happy Land Adventure Park, care administrează pârtiile că Pârtia Bradul are o dificultate uşoară şi medie, Cerbul (585 m) este de dificultate uşoară şi la fel şi Renul (730 m).

10. Suior, județul Maramureș

La aproape 20 de kilometri de Baia Mare se află una din cele mai frumoase stațiuni din județul Maramureș și anume Șuiorul – care este prin excelența sa o stațiune montană de iarnă. Loc unde este bine să te duci și să stai cel puțin 4-5 zile.Pârtiilede schi sunt cotate ca fiind de dificultate medie cu o lungime de 3600 m, iar zonele de dificultate ridicată sunt alternate cu porțiuni mai line, ceea ce le dă un farmec aparte și senzația permanentă pentru schiori de noutate și adrenalină. Cea mai cunoscută pârtie a complexului este Mogoșa care are 2200 de metri ( dificultate ridicată), dar nu dispune de nocturnă.

 

Voi ce pârtie din România alegeți pentru sporturile de iarnă?

 

Leave a Reply