Știm cât de important este ca cei mici să petreacă cât mai mult timp afară, dar cu toate acestea vine o perioadă din an când acest lucru nu mai este posibil. De ce? Pentru că plouă ori este extrem de frig și atunci timpul nostru petrecut în aer liber se micșorează, dar nu trebuie să ne sperie asta. O să spui acum că atunci când ești afară cu copilul are ce să facă, dar la interior mai complicat. Total greșit! Spunem asta pentru că acum ai mai mult timp pentru activități în interior și mai multă planificare pentru tine.

Chair dacă tuturor ne place să avem parte de aer curat și soare, uneori suntem novoiți să rămânem în interior. Fie că este din cauza vremii rea, a unei închideri neașteptate a școlii (mai ales în aceasta perioadă dificilă prin care trecem) sau a unui alt motiv, odată ce sunt în casă copiii se pot plictisi foarte rapid dacă nu ne ocupăm să-i ținem captivi. De aceea, este întotdeauna bine să aveți la îndemână o gamă de activități în interior pentru cei mici.Activități despre cam am mai dicutat anul trecut în materialul #stamacasa și ne jucăm.

Pentru a vă fi mai ușor ne-am gândit să vă facem o listă cu activități pe care le puteți realiza în interior. Spunem noi că sunt suficiente idei pentru a-ți ține copilul ocupat pentru mult timp. Dar cu toate acestea nu uitați să urmați exemplul copilului. Dacă încă nu este interesat de o anumită activitate, nu-ți face griji – poți oricând să o reiei.Pentru cei mici, învățarea ar trebui să fie activă, practică și fără stres. Așa că alege să te mulezi după plăcerile și pasiunile lui și distrează-te!

Am adunat în lista noastră activitățile preferate de către cei mici ca și punct de plecare. Haideți să vedem împreună ce activități putem face în interior:

1. Construiți o pistă cu obstacole

Cei mici s-au plictisit?Atunci încearcă să te canalizezi acea energie printr-o cursă cu obstacole! Este o modalitate foarte distractivă pentru ei, de a exersa următoarele instrucțiuni și de a dezvolta abilități motorii mari și mici.

2. Jocuri de societate și puzzle-uri

Cui nu-i place un joc de societate bun? Găsiți o mulțime de jocuri pentru fiecare vârstă pe site-ul celor de la www.regatuljucariilor.ro.Jocurile educaționale de societate sunt ideale pentru o seară petrecută în familie, iar puzzle-urile sunt ideale pentru o activitate distractivă de învățare. Știați că lucrul la puzzle-uri crește abilitățile de matematică?

3. Joacă-te cu orez colorat sau cu năut colorat

Jocurile cu orez colorat sunt activități grozave de interior, mai ales că îl puteți colora acasă foarte ușor.

Puteți chiar să încercați aceste idei pentru a face diferite medii în care vă puteți juca cu figurine ( pădure, apă etc). Activitățile senzoriale cu orez vă oferă posibilitatea să aveți o activitate liberă de sortare, de transfer sau să realizați diferite proiecte creative ( așa cum vă spuneam mai sus: poți realiza diferite medii de trai în care să integrezi figurinele animale ). Un alt avantaj al acestora este faptul că nu necesită mult timp pentru realizare.

Pentru a realiza orezul colorat aveți nevoie de:

  • orez;
  • colorant alimentar;
  • 2 linguri de oțet;
  • 1 pungă ( noi am folosit o pungă normală, dar recomandată este punga de tip zip);
  • după ce l-am colorat în ce nuanțe dorim îl punem la uscat.

Genul acesta de activități dezvoltă imaginația, creativitatea și limbajul celui mic. Astfel va explora, va descoperi diferite texturi și materiale, care îl vor ajuta să-și dezvolte simțul tactil și vizual, dar și motrocitatea fină. Bineînțeles că puteți folosi o mulțime de accesorii pentru a vă jucă. De la linguri, cutii pe care le ai deja prin bucătărie, până la un asemenea set de ustensile pentru experimente.

Noi vă recomandăm să apelați la un astfel de set pentru că este perfect pentru dezvoltarea îndemânării și a abilităților motorii fine și pentru pregătirea copiilor pentru scris, prin utilizarea și controlul mâinilor cu precizie.

4. Vânătoare în interior

O vânătoare de ”comori” în interior este o activitate grozavă în zilele ploioase și friguroase. În funcție de ceea ce îi place celui mic să facă încercați o căutare de cuvinte sau probleme de matematică sau una dintre aceste idei distractive pentru vânătoare prin casă. Sau creându-vă propria vânătoare de obiecte pe care ați dori să le curățați, cum ar fi haine care nu se mai potrivesc, șosete lipsă, cămăși pătate, jucării rupte și cărți vechi. Faceți-vă lista și puneți copiii în mișcare.

5. Experimente științifice

Distrați-vă explorând știința cu experimente științifice ușoare. Am găsit o activitate de interior foarte atractivă și interesantă: monstruleții din laborator. Activitate care îmbină perfect știința cu bucuria copiilor de a descoperi figurine noi.

6. Decorează bradul

În căutările noastre am găsit două activități extrem de interesante ideale pentru Sărbătorile de iarnă.Indiferent dacă alegeți să realizați voi un brad din carton sau îl alegeți pe cel de la www.oacoac.ro din fetru, distracția o să fie garantată. Acest gen de activitate este o modalitate excelentă de a stârni imaginația copiilor.

O altă activitate intersantă care aduce zâmbetul pe buze celor mici este placa brad de Crăciun de la www.jurnaldejoaca.com. Această placă pe lângă faptul că ajută și încurajează abilitățile motorii fine, ea vine și complet ”echipată”, dacă putem spune așa, conținând:14 globuri de 20 mm diametru (culori aleatorii), orez colorat verde (suficient pentru a decora bradutul de cateva ori) și o lingurită de lemn pentru degețelele exploratoare.

 

Pentru genul acesta de activități ne-am gândit că ar fi cazul să vă prezentăm și o masă care să vă fie de ajutor în genul acesta de activități și nu numai. Masa Flisat de la Ikea este fix ceea ce trebuie și asta pentru că are două tăvițe ( trebuie să le achiziționezi separat ) în care poți experimenta diverse activități. Una dintre ele fiind și placa Brad de Crăciun care este realizată fix pe dimensiunile tăviței compatibile cu masa Flisat.

 

7. Cutii senzoriale

Una dintre cele mai bune moduri prin care copiii pot învăța este explorarea cu toate cele cinci simțuri. Cutiile senzoriale sunt o modalitate distractivă prin care copiii să-și implice toate simțurile, să se distreze și să învețe despre lumea lor. Găsiți pe site-ul celor de la www.catenlunasinstele.ro o mulțime de variante de cărticele senzoriale.

8. Gătiți împreună

Indiferent dacă pregătiți o masă pentru o zi specială sau doar pregătiți cina împreună, gătitul cu copiii este o modalitate distractivă de a petrece timpul în interior și este, de asemenea, o activitate de învățare grozavă! Aveți aici o mulțime de rețete propuse de Maria Iorgu de la gătim la distanță.

Care este modalitatea ta preferată de a petrece timpul cu copiii în această perioadă a anului? Spune-ne despre activitățile voastre preferate în comentarii.

 

 

Leave a Reply