Copiilor le place să joace diferite roluri și scenarii, iar bucătăriile de joacă sunt o resursă deosebit de populară pentru jocul de rol, deoarece oferă copiilor posibilitatea de a imita situații cu care sunt familiarizați. Fie că joacă rolul unui bucătar șef, ospătar sau pur și simplu devine părintele de acasă care gătește, bucătăriile de joacă le permit copiilor să se imagineze în roluri noi.

Jocul de rol din bucătărie nu este doar o activitate distractivă pentru copii, ci ajută și la dezvoltarea copilului! Cei mici învață prin joc și explorează și experimentează întotdeauna.

Haideți să descoperim împreună care sunt avantajele acestui minunat joc de rol:

Creativitate și imaginație

Jocul de rol din bucătărie este o activitate interesantă și distractivă, care îmbogățește imaginația copiilor și creativitatea. Mai mult decât atât, oferă copiilor șansa de a-și crea propriile rețete imaginative. Le place să experimenteze diferite ustensile și aparate pentru a crea scenarii noi, fie mimând acțiunile adulților pe care le-au văzut, fie formulându-și ei altele noi.

Limbaj și comunicare

Jocul de rol le oferă copiilor posibilitatea de a se exprima într-un mod creativ. Ne place pentru că îi ajută și le sporește dezvoltarea limbajului și comunicarea într-un mod ușor și distractiv. De asemenea, jocul de rol din bucătărie lărgește vocabularul unui copil pe măsură ce începe să învețe numele de obiecte și alimente noi, folosind în același timp verbe noi precum „gătit” și „amestec” și opuse precum „fierbinte” și „rece”.

Abilități sociale și muncă în echipă

Bucătăriile de joacă îi încurajează pe cei mici să se joace și cu alți copii, ceea ce le sporește dezvoltarea socială. Ei creează discuții despre cine va interpreta un anumit rol, ce ar trebui să gătească și cum vor face acest lucru. Jocul cu alți copii îi inspiră pe cei mici să lucreze în echipă și să coopereze astfel încât să poată face treaba mai repede – încurajându-i să împărtășească și să asculte opiniile și ideile celor din jur.

Descoperirea unor noi abilități din viața reală

Atunci când copiii se angajează în jocul de rol din bucătărie, ei interpretează ocupații din viața reală și situații cu care sunt familiarizați. Acest lucru îi învață pe copii concepte de bază precum gătitul și curățenia, care le îmbogățește înțelegerea lumii și le dezvoltă abilitățile de viață. Indiferent dacă pretind că așează masa, spală vasele sau pregătește un tort, jocul de rol din bucătărie tinde să le sporească empatia față de ceilalți, deoarece le oferă o perspectivă asupra a ceea ce înseamnă să gătești pentru cei dragi sau de ce nu să lucrezi ca bucătar.

Independență și încredere în sine

Oferind copiilor propria lor bucătărie, le oferi independență și automat acest lucru le crește încrederea în sine. Aceștia își intră imediat în rol și devin astfel responsabili pentru organizarea lucrurilor și păstrarea intactă a accesoriilor din bucătărie. De asemenea, trebuie să vă spunem că atunci când copilul își asumă roluri de superior în joc, cum ar fi de bucătar șef, începe să-și dezvolte calități de lider excelente care îl pot ajuta în viața reală.

Rezolvarea problemelor

Jocul de rol din bucătărie îmbunătățește capacitatea cognitivă a copilului și abilitățile de rezolvare a micilor incidente ce pot apărea. Dacă apar probleme, cum ar fi dispariția unei palete cu care să scoată mâncarea din tigaie, îi obligă pe cei mici să găsească o soluție.

Îmbunătățirea abilăților de calcul

Bucătăriile de joacă ajută, de asemenea, la îmbunătățirea abilităților de calcul. Cum anume? Foarte simplu, cei mici pot număra de câte farfurii au nevoie, pot să folosească cântarul ca să cântărească ingrediente, pot număra câte minute trebuie să mai lase mâncarea la cuptor, activități care le îmbunătățește învățarea matematicii prin joacă.

Recunoaștere vizuală mai ușoară

Pot identifica obiecte și alimente noi pentru că le punem la dispoziție o varietate de articole, iar acestea le oferă copiilor șansa de a clasifica și diferitele tipuri de alimente și ustensile.

Alegeri alimentare sănătoase

Prin promovarea diferitelor tipuri de alimente cum ar fi fructele, legumele, ouăle și carnea, încurajează copiii să facă alegeri alimentare mai sănătoase. Ei își imaginează mâncarea pe care au gătit-o în scenarii apetisante, ceea ce tinde să-i încurajeze să încerce să mănânce acea mâncare și în viața reală.

Abilități motorii fine

Bucătăriile de joacă ajută, de asemenea, la dezvoltarea abilităților motorii fine ale unui copil, deoarece folosește accesoriile și articolele de bucătărie în mod frecvent.

Planificare și organizare

Cei mici tind să descopere că jocul din bucătărie devine o activitate mai plăcută dacă bucătăria lor este organizată cum trebuie. Noi am găsim un model tare interesant de bucătărie de lemn de la Little Dutch care se potrivește de minune în camera de joacă a copilului. Model ce este foarte bine compartimentat cu un cuptor cu ușă, o poliță pentru depozitare, o chiuvetă cu robinet, un ceas și un aragaj cu doua ochiuri. De asemenea, cei mici au la îndemână toate ustensilele necesare pentru a se apuca de gătit: tigăi, mănușă pentru cuptor și un set de recipiente pentru sare și piper.

Tot de la Little Dutch am găsit și acest model de bucătărie de culoare roz. La fel ca și modelul anterior și aceasta are un cuptor cu ușă, o poliță pentru depozitare, o chiuvetă cu robinet, un ceas și un aragaj cu două ochiuri și toate ustensilele necesare pentru a putea să pregătească mâncarea preferată: tigăi, mănușă pentru cuptor și un set de recipiente pentru sare și piper.

De asmenea, la amebele modele butoanele cuptorului și ale aragazului scot sunete atunci când sunt rotite, pentru mai mult entuziasm în jocul de rol al bucătarului în devenire care poate găti în voie în această bucătarie utilată.

Tot aici putem încadra și bucătăria de exterior despre care am mai discutat în materialul ne jucăm în aer liber.

Aacest model interesant de bucătărie de exterior include ustensile metalice, un ecran pentru picturi sau pentru a nota meniul zilei, ustensile pentru grădinărit și un ghiveci mare din lemn în care cel mic poate planta flori.De asemenea, bucătăria are și un ansamblu de 5 clopoței de vânt din bambus pentru a le stimula creativitatea.

 

O altă bucătărie care ne place și pe care o considerăm interesantă este cea de la Sebra realizată integral din lemn stratificat – care respectă toate standardele de siguranță fiind vopsită doar cu lacuri și vopsele pe bază de apă.De asemenea, îmbinările sunt realizate cu adezivi care nu conțin formaldehide, nu emană compuși organici volatili care ar putea fi nocivi pentru sănătatea copilului.

Aceasta bucătărie din lemn de înaltă calitate este ideală atât pentru fetițe cât și pentru băieți. Cei mici își vor intra foarte ușor în ritmul de bucătar având la dispoziție o chiuvetă metalică, un robinet și două plăci de încălzire, împreună cu un cuptor care are o ușă de deschidere și de închidere.

Pentru că bucătăria nu vine echipată cu veselă și legume, ne-am gândit să vă prezentăm noi câteva accesorii pe care le puteți achiziționa separat. Ca de exemplu acest cântar din lemn pe care îl puteți folosi atât în bucătărie cât și alături de magazinul alimentar de la Little Dutch.Foarte interesant este și acest set pentru chef patiser care conține aluat de turtă, figurine, sucitor, cântar, tel, bol, spatulă, în total 11 piese.

Un alt articol indispensabil este acest toaster pâine din lemn cu funcție pop-up și accesorii care vă ajută să-i învățați pe cei mici să-și înceapă ziua cu un mic dejun delicios și sănătos.Setul conține un toaster, farfurie, cutit, două felii de pâine, felie de cașcaval, ou prăjit și borcane de miere și gem.

Cu cât cresc cu atât o să le placă să aibă mai multe accesorii ideale pentru bucătărie.Acest set cu alimente din lemn este ideal pentru a pregăti mese copioase.

Pe lângă aceste poți opta și pentru un set cu mixer din lemn pentru micul patiser.Cu ajutorul acestuia copilul poate dezvolta abilități de gândire și comunicare creative, abilități motorii fine și coordonare ochi-mână. Mixerul are un ax care se rotește 360 de grade – rezultand astfel un joc realist. Acesta conține o bucată de unt, o pungă de făină și un ou care poate fi crăpat ca unul adevărat.

Pentru a completa și utila bucătăriile poți să mai adaugi pe lista de achiziții și acest set de tapas care include 6 alimente diferite, trei dintre ele sunt cu scai, astfel încât să le puteți taia cu cutitul. Ce conține setul? 1 tocător, 1 cuțit, 1 peșee, salam, 2 feluri de brânzâ, un ciorchine de strugure și un biscuite.

Și bineînțeles că nu puteam încheia acest material fără a vă spune că orice bucătar are nevoie de o gentuță plină cu accesoriile necesare: șorț cu buzunar mare, o bonetă de bucătar și o mănușă, alături de ustensile de bucătar.

Tu ce bucătărie preferi pentru copilul tău?

Leave a Reply

Scroll Up