Nu este un secret că lectura este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru bebelușul tău.

Să îi citești bebelușului tău începând de la o vârstă fragedă – stimulează dezvoltarea creierului și întărește legătura părinte-copil. Cititul îi ajută pe bebeluși să-și dezvolte abilitățile lingvistice și să înțeleagă mai ușor lumea din jurul lor. 

Știai că cititul are o mulțime de beneficii?În afară de a fi o modalitate excelentă de a petrece timpul apropiat cu micuțul tău, citirea poate ajuta bebelușul să-și dezvolte abilitățiile de vorbire, ceea ce poate spori vorbirea.

În 2017, Academia Americană de Pediatrie (AAP) a publicat un studiu despre beneficiile citirii pentru cei mici începând de la o vârstă fragedă (chiar și atunci când nu înțeleg efectiv ceea ce spui). În urma studiului au descoperit că, atunci când părinții petrec mai mult timp citind cărți adecvate vârstei copiilor, cu atât vor începe să citească mai devreme.

Care sunt cele mai bune cărți de citit copiilor?

În urmă cu câțiva ani, Academia Americană de Pediatrie (AAP) a început să recomande părinților să integreze cititul încă din copilărie în viața celor mici. Chiar dacă bebelușii nu vor înțelege ceea ce le citești, ei vor răspunde la emoțiile din vocea ta.

Pe măsură ce bebelușii devin puțin mai mari, vor răspunde mai mult la culorile pe care le văd, încă cu toate acestea este bine să ne uităm după cărți solide ( știm că le place să le roadă ). 

Cele mai bune cărți pentru bebeluși sunt cărțile de dimensiuni mai mici și cu pagini groase care să-i ajute să mânuiască cărțile mai ușor.

Cărțile sunt cele mai bune prietene ale bebelușului – perfecte înainte de culcare și chiar pentru dinți! Dar cu atâtea cărți pentru bebeluși din care să alegi, poate fi un pic copleșitor să concepi prima bibliotecă a bebelușului tău, așa că am creat un ghid care prezintă cele mai bune dintre cele mai bune cărți care te însoți din prima zi de viață până la prima aniversare.

Ce cărticele ne-au atras nouă atenția și le-am considerat utile pentru bebeluși:

1.Carticică senzorială din bumbac organic de la Kikadu Truly Organic

Cred că orice bebeluș ar trebui să aibă o cărticică care se poate atașa cu ușuriță la cărucior, scoica auto sau chiar pătuț.Ei sunt atrași de tot ceea ce înseamnă noutate, foșnet și sunete, motiv pentru care în această cărticică senzorială o să descoperiți toate animaluțele din lumea Kikadu.Mai mult decât atât, acest model de cărticică este confecționat din bumbac 100% organic și are umplutură realizată în proporție de 80% din bumbac organic și 20% sticle PET reciclate.

Și tot de la Câte-n lună și-n stele ne mai place 2.Cartea de activități Baby Boom care le prezintă, celor mici, puiuții animăluțelor de la fermă. Chiar dacă se recomandă a fi utilizată de către cei de peste 18 luni, noi considerăm că o poate avea mai devreme de această vârstă deoarece este realizată din material textil și îi ajută să-și stimuleze mai rapid abilitățile motorii fine. Cu ajutorul acestei cărticele, cei mici ajung să descopere diferite animăluțe de când se nasc. De ce ne place? Pentru că animăluțele pot fi detașate de pe pagini, ele fiind prinse cu arici, iar bebelușul tău pe lângă faptul că reușește să le desprindă de pe pagini, se și poate juca individual cu ele.

 

 

Alte 3.cărți senzoriale care ne-au atras atenția sunt cele de la MukiBooks care se adresează perfect atât bebelușilor cât și copiilor. Deși este recomandată pentru vârsta 1-5 ani, noi îți spunem că o puteți folosi și mai devreme de 1 an. Acest model de carte senzorială cu activități este o jucarie inovatoare, de tip multibook, fabricată din materiale naturale, manual, în România, și pentru realizarea ei s-au selectat activități de tip educativ, Montessori.

Un 4.set compus din 6 cărți educative din material textil cu diferite teme tematice: fructe, legume, animale marine, alimente, vehicule și animale zoo.

Fiecare dintre cele 6 cărticele textile are o tematică educativă, ilustrată frumos în 8 pagini ce se încadrează în tematica reprezentativă pentru respectiva carticică.De asemenea, cărticelele pot fi folosite și la băița bebelușului.

 

5.Cartea cu sunete reale din pădure, ideală pentru cei mici care își doresc să audă sunetele din pădure, pe măsură ce apasă butoanele de pe paginile acestei cărți. Usborne ne oferă cărți încântătoare, frumos ilustrate, cu texte simple, decupaje frumos realizate și un buton de buton de sunet pe care să apese pentru a auzi sunetele specifice fiecărei cărți.

O altă cărticică ideală pentru bebeluși este 6.Soft Book: animale de la fermă care  conține 8 pagini amuzante, realizate din material moale cu texturi diferite. De asemenea, aceasta este prevăzută cu un dispozitiv de agățat la pătuț, la scaunul auto sau la cărucior. Pe cei mici o să-i atragă pentru că are pagini care foșnesc, iar lor le place zgomotul produs.

Alte cărți extrem de interactive și interesante pentru ei sunt cele din seria 7.Bebe cunoaște.Acestea sunt dedicate copiilor de la 0 până la 1 an, aflați la primele lor interacțiuni cu cartea și mediul înconjurător. Din seria aceasta fac parte următoarele cărticele pe care le puteți achiziționa – Bebe cunoaște: marea, hainele, mâncarea, natura, gâzele, animalele sălbatice, animalele domestice, mijloacele de transport, cifrele, legumele, fructele și culorile.

Tot aici găsim și seria 8.Bebe știe care este compusă din: noțiuni matematice, în natură, în jurul meu și naimale. Acestea nu sunt chiar niște cărticele ci niște flashcarduri care sunt special create pentru stimularea bebelușilor, facilitând construirea vocabularului și învățarea cuvintelor. Fiecare dintre cele 4 pachete menționate mai sus conțin 48 de flashcarduri din carton rezistent, cu colțuri rotunjite, pe care sunt imprimate fotografii reprezentative. Eu am achiziționat această colecție și pot spune că prin joacă, copilul meu a învățat mult mai ușor animalele, culorile etc.

Colecția Bebe știe! are la bază metodă Shichida, un program de învățare și stimulare creat de profesorul japonez Makoto Shichida, care presupune folosirea flashcardurilor pentru stimularea vizuală a bebelușilor. Ei prin această stimulare vor recunoaște mult mai ușor mediul înconjurător.

Știm cât de mult le place să experimenteze și la descopere la vârsta aceasta fragedă motiv pentru care 9.Baby’s Very First Touchy-Feely Lift the Flap Playbook este printre cărticelele noastre preferate la această vârstă.

Această carte este ideală pentru bebeluși pentru că pot interacționa cu personajele din carte, au diferite texturi pe care le pot simți și mai mult decât atât au diferite clapete de ridicat pentru a afla ce se ascunde după ele. Interesant, nu?

Știți deja că suntem adepții tehnicii Montessori, despre care am discutat în trei materiale diferite: Ce este metoda de predare Montessori?, Ce sunt jucăriile Montessori și de unde la putem achiziționa? și Amenajarea camerei copilului în stilul Montessori. Acum a venit și rândul căricelelor, așa că 10. Bebe Montessori- Animalele este în preferințele noastre. Cu ajutorul acestei cărți îl vei încura pe cel mic să descopere animalele, prin metoda Montessori, bineînțeles. Cum anume? Ei bine, imaginile sunt alb-negru, iar detaliile roșii îi ajută să descopere și să exploreze singur lumea înconjurătoare, în cazul nostru animalele.

Toate aceste cărți prezentate de noi contribuie la dezvoltarea îndemânării și a abilităților senzoriale și tactile ale bebelușilor, dar și la o învățare și o recunoaștere mai ușoară a animalelor, fructelor, legumelor, formelor și culorilor. De asemenea, aceste prime cărți îi va ajuta pe bebeluși să învețe să întoarcă singur paginile, să privească și să ne arate ce au descoperit nou – lucru care joacă un rol extrem de important în dezvoltarea lor.

Tu ce cărticele i-ai cumpărat bebelușului tău?

Leave a Reply

Scroll Up