Încă la naștere până mai târziu în viață, copiii își folosesc simțurile pentru a explora și a încerca să înțeleagă lumea din jur. Cei mici fac asta atingând, gustând, mirosind, văzând, mișcându-se și auzind.

Copiii și chiar și adulții învață cel mai bine și păstrează cele mai multe informații atunci când își implică simțurile. Multe dintre amintirile noastre preferate sunt asociate cu unul sau mai multe dintre simțurile noastre: de exemplu, mirosul unui foc de tabără sau versurile unei melodii ascultate la radio.

În prezent există o mulțime de modalitați prin care putem dezvolta simțurile copiilor. Ca de exemplu, oferirea de oportunități copiilor de a-și folosi activ simțurile în timp ce explorează lumea cu ajutorul cărților senzoriale. Această modalitate este extrem de benefică pentru dezvoltarea creierului – ajută la construirea conexiunilor nervoase ale creierului.

Acest lucru duce la capacitatea unui copil de a finaliza sarcini de învățare mai complexe și susține creșterea cognitivă, dezvoltarea limbajului, abilitățile motorii brute, interacțiunea socială și abilitățile de rezolvare a problemelor.

Care sunt cele cinci simțuri ale omului – implicit ale copiilor:

  • Gust
  • Tactil
  • Miros
  • Văz
  • Auz

Ce face ca o carte senzorială pentru bebeluși să fie atât de specială?

Ei bine, bebelușii explorează lumea din jurul nostru prin atingere și cunosc obiectele simțindu-le.Aceste cărți încurajează explorarea senzorială și ajută la exersarea abilităților motorii fine.

Eu am ales pentru baby Jack cărți sezoriale în detrimetrul celor clasice ( pe care le-ar fi ros, cu siguranță).De când i le-am oferit? De la vârsta de 6 luni pentru că am considerat că este perioada oprtună în care încep să fie atrași de mediul înconjurător.

Am considerat întotdeauna că încurajarea dezvoltării bebelușului de la o vârstă fragedă cu ajutorul unei astfel de cărți senzoriale o să aibă roade mai târziu.

Prima carte senzorială pe care i-am luat-o a fost această Carte senzorială de la Fabelab confecționată din bumbac organic în culori calde.Bebelușii iubesc să exploreze, iar povestea despre natură transpusă pe pagini din hârtie foșnitoare face deliciul copiilor. De ce mi-a plăcut atât de mult? Pentru că este recomandată de la 0 luni. Ceea ce înseamnă că îi poți oferi copilului destul de devreme această carte pentru a începe să-și stimuleze simțul tactil.

O altă cărticică pe care am avut-o încă de la început este această carte senzorială Little Dutch care este plină de animale marine simpatice.Diferită față de cea anterioară, aceasta conține diverse texturi de explorat:un clopoțel, o oglindă, materiale pufoase sau care scârțâie. Texturile diferite ajută la dezvoltarea motricității și laturii senzoriale, dar stimulează și coordonarea mâini-ochi a copilului.

Trebuie să vă mai spun că ceastă cărticică ne-a însoțit mereu în plimbările noastre pentru că am prins-o de cărucior.

Imediat ce baby Jack a trecut de 5 luni, am schimbat și eu cărticelele. 🙂 Iar prima pe care i-am oferit-o la 6 luni a fost această carte senzorială cu animăluțe de la fermă – Lilliputiens.

Cu ajutorul acestei cărți fetița mea a descoperit mult mai ușor animalele de la fermă și a învățat să le recunoască și să facă legatura dintre ilustrație și cuvânt.

Această carte senzorială din material textil îi încântă pe cei mici prin texturile, culorile și universul său magic. De asemenea, trebuie să vă spun că pe noi tare mult ne-a ajutat inelul de dentiție ( care calmează gingiile bebelușului) care se află atașat de carte.

O altă carte pe care o recomand pentru vârsta de 6 luni este această carte senzorială iepuraș de la Kikadu Truly Organic.

Este foarte interactivă, iar copilul o să descopere toate animaluțele din lumea Kikadu. Aceasta este fix genul acela de carte pe care o poți lua cu tine oriunde pentru că o poți atașa cu ușurință la cărucior, scoică auto sau pătuț.

Fiecare etapă a primului an din viața fetiței mele a însemnat descoperire și dorința mea arzătoare să-și dezvolte cât mai frumos motrocitatea, coordonarea și să învețe lucruri noi. Asta a făcut ca la 12 luni să optăm pentru altceva. Dacă până la 1 an am ales cărți senzoriale și atât, ei bine acum a venit momentul să alegem cărți senzoriale cu sunete.

Din punctul meu de vedere, cărțile senzoriale au un rol extrem de important în dezvoltarea copilului, iar pe site-ul celor de la Câte-n lună și-n stele găsiți o mulțime de astfel de cărți.

Pentru că am discutat în acest material despre dezvoltare, vă invităm să descoperiți și care sunt jucăriile ce pot dezvolta creativitatea copilului.

Tu ce cărți sezoriale ai ales pentru copilul tău?

Leave a Reply

Scroll Up