În urmă cu mai bine de 100 de ani, Maria Montessori, punea bazele unui nou sistem de învățare care astăzi îi poartă numele și se bucură de popularitatea în întreaga lume.

Metoda abordată de Maria Montessori este împlementată în școlile din toată lumea, și mai nou poate fi implementată și la noi acasă.

Conform metodei Montessori, camera unui copil ar trebui proiectată din perspectiva copilului. Se bazează pe două principii principale: funcționalitate și minimalism. Asta înseamnă că fiecare piesă de mobilier și toate obiectele din cameră ar trebui să fie accesibile copiilor în fiecare moment, ajutându-i astfel să-și accelereze drumul spre independență. De asemenea, nu este în spiritul Montessori să încarce spațiul cu lucruri inutile, deoarece acestea nu vor face altceva decât să distragă atenția.

Pentru a pune în practică stilul Montessori este nevoie să înțelegem nevoile și oportunitățile copilului nostru și să-i realizăm un mediu potrivit.

Dormitorul Montessori este de obicei realizat în culori neutre, vopsit în alb sau în tonuri cât mai naturale. Aceste nuanțe promovează un sentiment de calm, permițând obiectelor vibrante precum jucăriile, fotografiile și lucrările de artă să atragă atenția bebelușului/copilului. De asemenea, iluminatul trebuie să fie moale și cald, cu o strălucire minimă.

Atunci când vine vorba de proiectare, Montessori are ca scop crearea unui spațiu frumos care să promoveze independența și alegerea fiecărui copil. Nu există o singură modalitate de a crea o cameră inspirată de Montessori, așa că nu ezitați să urmăriți interesele și preferințele copilului atunci când vine vorba de alegerea unei palete de culori sau a unei teme.

Există o mulțime de moduri de a amenaja și decora o cameră în stilul Montessori pentru copilul tău. Minimalist? Sigur ca da. Pasteluri? Normal. Tema dinozaurilor, girafei, junglei etc? Da, le adorăm.

Cu ce începi?

În primul rând trebuie să faceți spațiul accesibil copilului. Utilizați mobilier de dimensiuni mici și afișați jucării și cărți la nivelul ochilor copilului. Acest lucru îl va ajuta pe copil să navigheze mai ușor printre sarcinile zilnice și îl ajută să obțină independență.

Încercați să creați un spațiu discret și relaxant pentru copil.Organizați și păstrați lucrurile într-un mod practic.

Sursa foto: Pinterest

 

Lista de cumpărături pentru dormitorul Montessori

  • Pat pe podea
  • Mobilier pentru copii
  • Rafturi/etajere mici
  • Cutii de depozitare adecvate 

Cele mai bune paturi Montessori pentru copii

Paturile pe podea sunt cea mai bună alegere, deoarece promovează libertatea de mișcare și independența. În timp ce paturile obișnuite îl mențin pe cel mic dependent de tine pentru a urca și a coborî, paturile pe podea permit copilului tău să se miște liber. Acestea sunt, de asemenea, o opțiune excelentă, deoarece cresc odată cu copilul. Asta deoarce marea majoritate a paturilor pe podea pot fi folosite încă de când sunt bebeluși și până în anii de școală elementară!

După cum puteți vedea și în selecția noastră, designul cadrului casei este o alegere populară (și adorabilă), dar există și alte modele unice de paturi pe podea din care să alegeți.

Pătuțul de la Decor pentru Copii este realizat din lemn masiv, ceea ce îl face foarte rezistent. Trebuie să vă mai spunem că designul de tip căsută o să fie adorat de copil, mersul la somn o să devină o adevărată plăcere.

Un alt pat care ne-a atras atenția este cel de la Home&More Concept – realizat din lemn masiv de fag vopsit ecologic alb mat cu produse pe baza de apă. Simplu și elegant, se integrează perfect în camera copilului, oferindu-i o notă de eleganță.

Un alt model interesant de pat este Teepee de la mamasilemnul.ro. Așa cum spun și ei pe site, acest model este realizat pentru părinții care sunt în acord cu metodologia Montessori.

Marele avantaj al acestor paturi este faptul că cel mic poate să urce și să coboare singur din pat, astfel își dezvoltă independența și îi crește stima de sine.

Dar de un pătuț cu bibliotecă inclusă, ce părere ai? Am găsit noi un model atât de interesant de la decorpentrucopii.ro.

Patul Montessori cu bibliotecă încorporată a fost creat special pentru a stimula independența și lectura. Compartimentul pentru cărți este ideal pentru a avea la îndemână cărțile preferate. Trebuie să vă mai menționăm faptul că această combinație ingenioasă între spațiu de odihnă accesibil, la nivelul solului și o mini bibliotecă, ajută la economisirea spațiului.

 

Cel mai bun mobilier Montessori

Mobilierul precum mesele, scaunele, băncile și suporturile pentru îmbrăcăminte, ar trebui să fie la dimensiunea copilului pentru a putea să fie ușor accesibile acestora. Majoritatea dintre noi știm deja de turnurile de învățare. Despre cum să le alegi am discutat într-un material anterior: Cum să alegi un turn de învățare

De asemenea, seturile de mese și scaune sunt des întâlnite în casele Montessori pentru a oferi copiilor mici un spațiu confortabil pentru a explora materialele de învățare.

Ca de exemplu, acest set măsuță cu două scaune iepuraș de la Lilu-Lilu – este cea mai buna alegere în materie de mobilier pentru activitățile celor mici. Cu ajutorul acestui set, copilul se va putea juca, mânca, citi, colora și picta. Astfel reușește să-și dezvolte creativitatea și ablilitățile personale.

Spuneam puțin mai sus despre suporturile pentru haine. Ei bine, da!Ele arată tare drăguț în domitorul copilului și sunt și extrem de practice. Un altfel de model am găsit la Mottom – suport de haine din ratan.Agățați hainuțele preferate ale copiilor, oferind încăperii un aer aparte.

La copiii mici, jocul activ este și el important. Jucăriile populare de mișcare în interior, cum ar fi triunghiurile Pikler și plăcile de echilibru sunt opțiuni minunate pentru a-l ajuta să își lucreze abilitățile motorii brute. Un model de placă de echilibru/balansoar interesant am văzut pe site-ul celor de la norpufos.ro.

Placa de echilibru din lemn, îi ajută pe cei mici să-și îmbunătățească coordonarea motorie, să-și antreneze simțul echilibrului și să-și îmbunătățească abilitățile motorii.

Care este cel mai bun decor pentru camera Montessori

Interesant este faptul că nu există un mod corect de a decora o cameră în stilul Montessori. În cea mai mare parte, puteți urma dorințele copilului și puteți deveni creativi! Cu toate acestea, există câteva linii directoare pe care trebuie să le aveți în vedere:

  • Folosiți culori neutre și / sau culori pastelate, relaxante;
  • Evitați să aglomerați camera cu prea multe „lucruri”;
  • Optează pentru lemn și fibre naturale. Evitați utilizarea materialelor plastice în spațiul copilului dumneavoastră.

Sursa foto: Pinterest

 

Cele mai bune rafturi și coșuri de depozitare Montessori

Cea mai importantă parte a rafturilor și depozitării este accesibilitatea și utilizabilitatea.De fiecare dată trebuie să te gândești cât de ușor îi este copilului tău să vadă ce jucării îi sunt disponibile.

Sursa foto: Pinterest

De asemenea, indicat ar fi să se organizeze materialele într-un mod logic, astfel încât copilul să-și poată vedea și accesa cu ușurință jucăriile.Poți să folosești tăvi, coșuri și cutii pentru a ține jucăriile și materialele de învățare.

O altă regulă ar fi să fie redus la minimum numărul de jucării disponibile pentru copil. Asta deoarece la un moment dat – prea multe jucării sunt copleșitoare și distrag atenția copiilor.

Și dacă tot vorbim despre asta, bineînțeles că nu puteam să nu căutăm noi o bibliotecă care să ne placă și care să fie în stilul Montessori. Biblioteca tip căsuță din lemn cu rafturi albe de la Bonami este fix ceea ce căutam.

Un alt model interesant de bibliotecă este BookHaus cel de la Kinder Haus. Atunci când vorbim despre un copil care începe să aibă propria colecție de cărți, trebuie să luăm în calcul și o bibliotecă în care să le ținem.

Atât de variat și de permisiv stilul Montessori încât este absolut imposibil să nu găsiți mobilierul care să vă placă!

 

Leave a Reply

Scroll Up