Untul (sau crema de migdale) este din ce in ce mai prezent in toate casele. Un aliment minune, ideal pentru cei mici, insa si pentru noi adultii. Se gaseste si in magazine, insa pregatirea lui acasa, este foarte usoara.
În migdale găsim mangan, vitamina E și magneziu. De asemenea, mai conțin vitamine din complexul B (inclusiv acid folic), acizi grași Omega 6, cupru, potasiu, fosfor, zinc, seleniu, fier, calciu, proteine şi fibre.

Studiile arată că 20-25 de migdale consumate zilnic (aproximativ 40 grame) acoperă 35% din necesarul zilnic de vitamina E și 12% din necesarul zilnic de proteine.
Migdalele pot fi introduse in alimentatia copiilor, dupa varsta de 6 luni, insa initial trebuie exclus factorul alergic.
Este ideal in dieta vegana si este un bun inlocuitor al untului de origine animala.
Untul de migdale, poate fi mancat ca atare sau poate fi introdus si in numeroase preparate, cum ar fi: porridge, cu rondele de orez sau paine prajita si fructe, muffin, smoothie-uri, banane, etc.
Noi, astazi va propunem o reteta de baza, fara nici un alt adaos, dar daca doriti, puteti adauga curmale sau sirop de artar, scortisoara etc.

 

Ingrediente:

  • 250 gr migdale crude cu coaja. Nu o indepartati, deoarece contine o multime de proprietati benefice.

 

Mod de preparare:

  • Veti avea nevoie de un robot destul de puternic ( Eu am folosit thermomix).
  • Pentru inceput, incalziti cuptorul la 180°, adaugati migdalele intr-o tava si introduceti-o pentru 10 minute in cuptorul incins.
  • Lasati sa se raceasca si apoi adaugati-le in cana robotului si actionati la viteza cea mai mare. In prima faza, migdalele vor deveni faina, asadar cu o spatula curatati bine peretii canii si actionati iarasi.
  • Dupa putin timp, veti observa ca uleiul continut in migdale va iesi la suprafata si astfel va lua forma untul.
  • Puteti alege densitatea untului in functie de preferinte. Eu il prefer un pic mai lichid, asadar am actionat lamele un minut in plus.
    Se pastreaza pentru cateva saptamani, la frigider, intr-un borcanel cu inchidere ermetica.

Sfaturi utile: in cazul in care robotul nu este foarte puternic, ar trebui sa adaugati 1-2 lingurite de ulei(cocos, arahide) pentru a ajuta la omegenizarea sa.

Reteta propusa de: Maria Iorgu

Instagram: gatim.la.distanta

Leave a Reply

Scroll Up