Un exces de furie este echivalentul emoțional rapid precum al unei furtuni de vară.Dacă acum se simte bine și îi place locul unde se află, brusc, într-o fracțiune de secundă, totul se poate schimba: plânge, țipă, pur și simplu face o criză de furie. Un astfel de comportament nu este tocmai o priveliște frumoasă mai ales că aceste excese includ și aruncarea de lucruri, țipete, lovirea și chiar ținerea respirației. Când copilul tău este cuprins de o furie, este puțin probabil să-și asculte rațiunea, acesta va răspunde – de obicei negativ – la strigătele sau rugămințile tale.

Când se petrec astfel de crize de furie?

Copiii cu vârste cuprinse între unu și trei ani sunt predispuși în special la aceste episoade. Luați-vă inima în dinți pentru că în această perioadă de timp este posibil să faceți cunoștință cu un episod de tantrum. Oricât de cuminte ori ascultător este copilul tău la un moment dat poate interveni frustrarea.Un motiv pentru care poate avea o criză de furie este faptul că începe să înțeleagă mult mai multe dintre cuvintele pe care le aude, dar abilitatea sa de a folosi limbajul este încă limitată.Atunci când copilul tău nu poate exprima ce simte sau ce vrea, frustrarea crește și de aici până la o criză de furie mai este doar un singur pas.

Ce putem face în astfel de situații?

Uneori, când micuțul tău este complet inconsolabil, poate fi greu și pentru tine să-ți gestionezi emoțiile. Motiv pentru care dacă vă simțiți copleșiti ar fi bine să părăsiți preț de câteva minute camera pentru a vă aduna forțele. În astfel de situații este indicat să vobești despre emoții cu copilul tău, să rămâi calm/ă ( dacă te enervezi vei îngreuna situația), fii consecvent/ă și calm/ă în abordarea ta.Cea mai bună variantă de a liniști un copil este să stai cu el în timpul unei crize de furie.

Furtuna de emoții prin care trece poate fi înspăimântătoare pentru el și se poate simți mai în siguranță știind că ești aproape. Experții recomandă să-l îmbrățișăm și să-l liniștim. Pe când alții spun că este mai bine să ignori tantrum-ul până când copilul tău se calmează, mai degrabă decât să recompensezi comportamentul negativ. Doar încercând ambele tehnici puteți afla care este abordarea potrivită pentru copilul tău.

Tantrum-urile sunt foarte frecvente la copiii cu vârsta cuprinsă între 1-3 ani.

Acest lucru se datorează faptului că abilitățile sociale și emoționale ale copiilor abia încep să se dezvolte la această vârstă.Practic, criza de furie este modalitatea prin care cei mici își exprimă și gestionează sentimentele și încearcă să înțeleagă sau să schimbe ceea ce se întâmplă în jurul lor.

Bineînțeles că totul poate fi influențat de temparementul copilului ( cei care se supără mai ușor ar putea avea mai multe șanse de a avea crize de furie ), de stres, foame, oboseală, supra-stimularea, frică, îngrijororare, dar și de situațiile în care nu pot face față (un copil mic ar putea avea probleme în a gestiona situația dacă un copil mai mare îl necăjește).

Pentru a ajuta și mai mult în a înțelege excesele de furie ale micuților ne-am gândit să vă prezentăm și o serie de cărți care vă pot ajuta.

1. Lacrimi și crize de furie – Aletha Solter

Lacrimi și crize de furie este fix cartea de care ai nevoie pentru că te încurajează și te ajută să rămâi în contact cu copilul tău în cele mai dificile momente. Cartea descrie perfect un nou mod de a reacționa la puseele de plâns ale micuților, de la naștere până la vârsta de 8 ani.

Ești derutată de crizele de furie ale copilului? Acum vei învăța cum să reduci agresivitatea și hiperactivitatea, vei învăța să gestionezi problemele comportamentale și de asemenea, îi poți ajuta pe cei mici să se vindece de stres și traume.

2. Cum să-ți ajuți copilul să treacă peste accesele de furie – Madeleine Deny

Am mai găsit o cartea care ne poate ajuta să trecem mai ușor peste perioadele grele. Practic vom învăța să gestionăm crizele de furie ale micuților.Până la urmă tantrum-ul este o etapă normală și sănătoasă pentru dezvoltarea lor.

3.Nu există copii răi – Janet Lansbury

Este genul de carte care ne ajută să înțelegem că atunci când un copil face crize de furie, plânge, se împotrivește, el încearcă să ne comunice în felul lui că are o anumită nevoie. Noi ce trebuie să facem este să-l ghidăm și să-l îngrijim cu iubire și să-i transmitem mesajul de care are nevoie.

4.Cutiuța cu emoții jucăușe – Laura Hardalau, Loredana Bejan

Din punctul nostru de vedere pentru a putea gestiona și mai ușor crizele de furie ar fi indicat să-l învățăm pe cel mic limbajul emoțiilor. Cu ajutorul acestor acrtonașe copilul poate să-și exprime emoțiile și dorințele, în funcție de situația cu care se confruntă.

Acestea fiind spuse vă recomandăm să descoperiți și cele mai apreciate cărți de parenting.

Leave a Reply

Scroll Up