Închiderea școlilor, a teatrelor și a cinematografelor a transformat părinții din întreaga lume în profesori, animatori, actori, precum și îngrijitori cu normă întreagă. De câteva săptămâni bune marea majoritate a părinților au putut repira ușurați pentru că o mulțime de restricții au devenim mai ușor de gestionat, iar sălile de teatru s-au redeschis. Clar, nu toate, dar marea majoritate au lor sunt deschise.

Dacă până acum cei mici puteau viziona o piesă de teatru din fața calculatorului, acum îi poate vedea pe actori în carne și oase în fața lor. De ce ne-am gândit să vorbim despre teatru, piese de teatru și locații unde putem merge la astfel de spectacole? În primul rând pentru că îi mai scoatem puțin din fața monitorului ( lucru care, în timp, le strică vederea) și în al doilea rând și cel mai important pentru că le dezvoltăm imaginația. Aceasta fiind una dintre cele mai puternice abilități pe care le avem. Ea creează povești, întorsături surprinzătoare și finaluri de basm.Imaginați-vă cât de important este pentru cei mici să le dezvoltăm creatvitatea și imaginația de la vârste fragede. 

Dacă te întrebi:începând cu ce vârstă mă pot duce cu copilul la teatru? Vă spunem noi că există piese special concepute pe diferite categorii de vârste, iar de la 2 ani îi poți face cunoștință cu o sală de spectacol.

De la musicăluri atrăgătoare la piese de teatru puternice pentru copii și adolescenți, iată cele mai bune spectacole de teatru pe care le-am găsit noi pentru această perioadă:

1.Amintiri într-o valiză, Teatrul Ion Creangă – recomandat între 2 și 5 ani

Cu o durată de doar 30 de minute astfel încât să nu-i plictisească pe cei mici, piesa de teatru Amintiri într-o valiză este despre ce am putea lua cu noi în vacanță.Dar dacă am lua cu noi toate amintirile frumoase? Cum putem face asta? Noi nu știm, însă, cu sigurață, vizionând spectacolul vei afla.

„Luând forma unei povești neobișnuite despre un călător teribil de amuzant și despre peripețiile sale extraordinare, spectacolul nonverbal se adresează micuților cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani.”

2.Cei trei purceluși, Teatrul Țăndărică – recomandat de la vârsta de 3 +

Cu o durată totală de 50 de minute, spectacolul Cei trei purceluși este ideal pentru a fi vizionat într-o sală de spectacol. Cu siguranță, cei mici sunt atrași de povestea în sine, dar piesa pusă în scenă este mult mai interactivă.Tot la teatrul Țăndărică se poate vedea și piesa Fata babei și fata moșului, piesă recomandată tot pentru cei cu vârsta de peste 3 ani.

3. Degețica, terasa Parol Bistro – recomandat de la vârsta de 3 +

O poveste frumosă ce este pusă în scenă pentru 45 de minute pentru a o cunoaște pe Degețica ( o fetiță mică, mică de tot) și pentru a trece prin peripețiile pe care le întâmpină această în drumul ei către Țara Lalelelor în căutarea Prințului.

Fiți pregătiți să întâlniți o mulțime de personaje care să vă suprindă: rândunica, Tilică, cărăbușii, Zâna Florilor, prințul, șoricica și personajul nostru principal – Degețica.

4.Dumbo cel isteț, Grădina Monteoru – recomandat de la vârsta de 4 +

Dumbo, cine e Dumbo? Vă spunem noi că este preferatul celor mici. 🙂 45 de minute de distracție alături de personajele principale ale piesei: ursul, crocodilul, șarpele, coco, Dumbo, îngerașul, fluturașul, Fifi, Duhul și Prințesa Fluture.

Cei mici sunt invitați să se alăture faimosului elefanțel Dumbo în lunga și fascinanta lui călătorie pentru a găsi fluturașul. Fluturașul fiind o frumoasă prințesă transformată de un blestem. Nu vă spunem mai multe pentru că trebuie să vedeți piesa de teatru împreună cu cei mici.

 

5. Cenușăreasa, Teatrul Excelsior – recomandat de la vârsta de  5+

Musicalul ce are premiera în zilele de 13 și 14 martie, începând cu ora 19, este recomandat copiilor cu vârsta de peste 5 ani.Conform spuselor regizorului Eduard Petru Jighirgiu, musicalul recomandat de noi este o poveste ce îmbină frumosul cu urâtul și binele cu răul. O adevărată poveste de iubire ce reușește să învingă orice obstacol pe care-l întâmpină.„Situațiile comice, dar și sensibile în același timp, dau savoare unui musical autentic. Un spectacol gândit și realizat pentru întreaga familie.”

6.Jack și vrejul de fasole, Teatrul Ion Creangă – recomandat de la vârsta de 5 +

Cu siguranță ți-a plăcut și ție povestea lui Jack și a vrejului de fasole, nu-i așa? Acum avem ocazia să vedem piesa pusă în șcenă. După cum ne spune și regizorul Octavian Jighirgiu „ în inocența personajului principal stă o forță imbatabilă menită să învingă toate nedreptățile unei lumi tot mai haotice. Dincolo de poveste, în balansul dintre cele două planuri, cel real și cel de mai sus de cer, stă ascunsă o profundă aspirație umană: visul unei lumi mai bune.”

 

7.Bambi, Teatrul Excelsior – recomandat de la vârsta de 5 +

O altă piesă de teatru care cu siguranță o să le placă celor mici este Bambi. Povestea cred că o cunoaște toată lumea, iar copilul nostru trebuie să învețe că toate animalele mici sau mari au un dușman comun și puternic acesta fiind omul.

„Viața în pădure este o luptă continuă pentru supraviețuire. În fața vânătorului înarmat cu o pușcă, nimeni nu este în siguranță. Cu urechile ciulite, veșnic în alertă, întotdeauna gata de fugă: așa se trăiește în pădure”, ne spune dramaturgul Ema Stere.

 

8.Hapciu în Re Major, Opera Comică pentru copii – recomandat de la vârsta de 7+

Nu este  piesă de teatru ci o operetă ideală pentru cei de peste 7 ani, ce ilustrează printr-un dialog spumos și amuzant debutul unei eleve în lumea teatrului. Este momentul în care tânăra Denise descoperă fascinanta lume a teatrului cu tot ceea ce înseamnă ea: actori, culise, șcenă, ținute dar și marea ei dragoste!

9.Goe în Țara Minunilor, teatrul Ion Creangă – recomandat de la vârsta de 7+

70 de minute de râsete și de stat cu sufletul la gură. O poveste cât se poate de reală din perioada în care trăim: un tânăr școlar, Goe, care nu învăța prea bine este convins de către părinți să-l accepte pe domnul profesor Pricupescu să îl mediteze. De aici începe o întreagă poveste: Goe nu este deloc coopertant, iar domnul profesor este nevoit să recurgă la metode care de care mai interesante. Este o piesă de teatru ce merită văzută!

10.Fluturii sunt liberi, Teatrul Excelsior – recomandat 12+

O poveste de dragoste recomandată copiilor de peste 12 ani, în care iubirea transcende orice impediment fizic. Ambiție și dezamăgiri, toate într-o singură piesă de teatru, în care doi tineri se găsesc, apoi se pierd. Ce să mai, așa cum scrie și pe site-ul oficial este o poveste cu zâmbete, dar și cu multe lacrimi.

 

Voi la ce piesă de teatru vă duceți?

Leave a Reply

Scroll Up