Dupa reteta de paine fara framantare care ne-a cucerit si usurat munca in bucatarie, va propun o reteta la fel de usoara, rapida si gustoasa de focaccia cu rozmarin (fara framantare).

Veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 600 ml apa calduta;
  • 1 lingurita zahar sau miere;
  • 10 gr drojdie de bere uscata (alternative: 25 gr drojdie proaspata sau 7 gr drojdie instant);
  • 800 gr faina grisata de grau dur (o gasiti si sub acest nume: semola rimacinata);
  • 3 lingurite sare;
  • 4 linguri ulei de masline;
  • Rozmarin proaspat;
  • Sare grunjoasa (optional);
  • Ulei de masline (pentru a unge ulterior focaccia si tava unde o veti coace).

Cum veti proceda:

  • Adaugati intr-un castron mai mare, apa calduta, zaharul, drojdia si amestecati pana se dizolva.
  • Adaugati faina si sarea si amestecati cu o lingura pana se va incorpora toata faina.
  • Rasturnati compozitia intr-un alt castron unde, inainte veti adauga 4 linguri de ulei de masline.
  • Intoarceti aluatul pe ambele parti pentru a-i acoperi suprafata cu ulei.
  • Acoperiti cu folie transparenta castronul si lasati la dospit minim 6 ore la temperatura camerei.
  • Trecut acest timp, indepartati folia si cu ajutorul unei linguri amestecati usor dand forma aluatului.
  • Ungeti o tava cu ulei de masline, rasturnati aluatul si intindenti usor. Cu cat intindenti mai mult, cu atat va deveni mai subtire. Va recomand sa o lasati mai inalta altfel se va usca prea mult.
  • Lasati aluatul timp de ora sa mai dospeasca.
  • Ungeti aluatul cu un strop de ulei de masline, cu varful degetelor apasati pe suprafata aluatului, daca doriti presarati sare grunjoasa si rozmarin proaspat.
  • Introduceti tava in cuptorul preincalzit la temperatura de 250°, functie statica si lasati la copt timp de 25-30 min.
  • Lasati la racit si serviti. Daca doriti, puteti si congela focaccia.

Reteta propusa de: Maria Iorgu

Instagram: gatim.la.distanta

Leave a Reply

Scroll Up